2010. április 27., kedd

A zsíros arcbőr

Az arcbőr ápolása

      A tavasz első napjaitól kezdve késő őszig a természet laboratóriumai számtalan olyan terméket bocsátanak rendelkezésünkre - zöldséget, gyümölcsöt, virágot -, amiből egészségünk is, szépségünk is sokat nyerhet. Csak tudnunk kell, hogy milyen célra és miként használjuk fel.
      Ahhoz, kiválaszthassuk azt, amire szükségünk van, előbb meg kell ismernünk saját magunkat. Először is, mindenki állapítsa meg, hogy milyen az arcbőre. E célból helyezzünk homlokunkra, arcunkra, orrunkra és állunkra vékony papírból kivágott négyzeteket. Ezután ellenfényben vizsgáljuk meg mindenik papírlemezkét. Így, ezzel a vizsgálattal megállapíthatjuk, hogy arcbőrünk melyik része száraz, melyik zsíros, s majd ennek megfelelően alkalmazhatjuk a kezelést.

A zsíros arcbőr

      Foglalkozzunk előbb a zsíros arcbőrrel, amelynek egyetlen - tagadhatatlanul jelentős - előnye van: az, hogy nehezebben ráncosodik, ellenben számtalan látható és nem esztétikus hátránya van. A zsírós bőrű személyek tevékenyebb izzadságmirigyei több faggyút termelnek, amely a szennyeződésekkel érintkezve oxidálódik. A pórusok fokozatosan kitágulnak, a bőr érdessé és a narancshéjhoz hasonlóvá válik s gyakorta megjelennek rajta a „fekete pettyek”. Idővel az arcbőr szürkéssárgára színeződik, piszkosnak tűnik, akármilyen jól meg is mossuk.
      Ezért, az arcbőr tisztítása bármilyen arcbőr esetében elemi egészségügyi követelmény, a zsíros arcbőr esetében elengedhetetlen szükséglet. Ezt minden nap, reggel, este, gondosan kell végezni, de különösen fontos este, amikor a bőr tele van szennyeződésekkel.
      Tehát mielőtt elhatároznánk, miként szépítsük meg az arcunkat, előbb meg kell tanulnunk, hogyan tisztítsuk meg. Megjegyezzük, hogy az ilyen arcbőrre ajánlott kezelés érvényes a vegyes arcbőrű személyek zsíros részeire is.
      A zsíros bőr tisztításának ősidők óta ismert s nagyon elterjedt módja az uborkatejjel való lemosás. Egyébként – ismerve rendkívüli tápértékét – az uborka számos készítmény összetételében megtalálható, függetlenül attól, hogy milyen típusú arcbőrről van szó.
      A zsíros arcbőrön maradéktalanul segít az uborkalé. Érett uborkából kerek szeleteket vágunk, s ezekkel könnyedén megmasszírozzuk arcunkat úgy, hogy a lé beívódjék a bőrünkbe. Egy óra múlva arcunkat alaposan lemossuk vízzel, vagy egy rózsavízbe mártott vattatamponnal eltöröljük.
      Hogy egész évben használhassunk hasonlóan aktív terméket, idejében készítsünk uborkalevet, amely – ha helyesen tároljuk – éppen olyan kedvezően hat a zsírós bőrre, mint a friss lé. E célból vegyünk néhány nagy, jól érett uborkát, hámozzuk le a héját, vágjuk darabokra és őröljük le egy húsőrlő gépen (ez volt 1968-ban!!!) Az így nyert levet tüllvásznon, majd szűrőpapíron is átszűrjük. A hosszabb tartósítás érdekében 1 liter uborkaléhez 200-400 ml szeszt adunk (a szeszt aszerint adagoljuk, hogy mennyire zsíros az arcbőrünk). A levet száraz, hűvös helyen, jól lezárt üvegekben tároljuk. Ez bármilyen arcbőr tisztítására felhasználható, azzal a megkötéssel, hogy ha az arcbőr száraz, utána mindjárt be kell kenni valamilyen zsíros krémmel.
      A zsíros arcbőrnek való az uborkatej is, amelyet a következőképpen készítünk: néhány jól megérett uborkát hosszában kettévágunk, belét kiskanállal kiszedjük és egy üvegbe tesszük. Külön felverjük két friss tojás fehérjét és beletöltünk egy pohár desztillált vizet. Ezt a keveréket betöltjük az üvegbe és hozzáadunk egy fél pohár 90 fokos szeszt. Így hagyjuk állni 3 napig, majd átszűrjük tüllvásznon, s újra üvegbe töltjük. Használat előtt az üveget felrázzuk, ha pedig az uborkatej nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá rózsavizet.
      Akii jól bírja a földiepret, használatát kibővítheti azzal, hogy epertejet készít. Erre a célra szükséges egy fél kg eper, amit kicsavarunk s egy tüllvásznon átszűrünk; az így nyert léhez hozzáadunk 250 g friss tejet, 3 g boraxot és néhány csepp kölnivizet. Lehetőleg csak egy napi szükségletre készítsük el, hogy minél frissebb állapotban használjuk fel. Ha mégis hosszabb ideig akarnánk használni, adjunk hozzá egy kanálnyi olyan 90 fokos szeszből készült oldatot, amiben 100 g szeszre számítva 1 g szalicilsavas nátriumot oldottunk fel.
      Miután a zsíros arcbőrt megtisztítottuk, megfelelő ápolásra lesz szüksége azzal a céllal, hogy az izzadságképződés csökkenjen, és az arcbőr minél jobban megközelítse a normálist. Ezt bizonyos összehúzó anyagok vagy készítmények révén lehet elérni.
      A zsíros arcbőr ápolására elsősorban a paradicsom ajánlható savtartalma miatt. E célra való felhasználása a lehető legegyszerűbb: egy jól beérett, friss paradicsomot kettévágunk, és ezzel mossuk le arcunkat. Miután a paradicsomlé rászáradt, bő vizzel lemossuk.
      Ugyanilyen kedvező eredménnyel használható a mezei kakukkfű főzet: egy fél liter vízben megfőzünk 20 g kakukkfüvet (Thymus), a főzetet átszűrjük és naponta – rendszerint eset – megtisztítjuk vele az arcbőrünket.
      Ugyancsak a zsíros arcbőr ápolására használjuk a növényekből előállított toalett-ecetet is. Készítéséhez szükségünk van 20 g apróra vágott zsályalevélre, 10 g csengőfűlevélre, 10 g rozmaringra és 10 g édesköménymagra. A növényeket helyezzük egy porcelán vagy kerámia edénybe – sohase használjunk erre a célra fémedényt! – és töltsünk rá 50 g szeszt, majd nyomkodjuk meg jól. Ezt követően 24 óra múlva adjunk hozzá 400 g borecetet. Hagyjuk ázni még 24 óráig, utána adjunk hozzá néhány cseppet kedven kölnivizünkből, 100 g szeszt. Végül öntsünk rá 450 g rózsavizet. Szűrjük át tüllvásznon, jól kicsavarva a keveréket. Az így készített toalett-ecetet üvegbe töltjük, és jól lezárjuk.
      Nagyon kedvező eredménnyel használható a zsírós arcbőr kezelésében az acatgyökér nagyon tömény főzete. E célra felhasználható az a nagyon erősen összehúzó folyadék is, amit már említettünk: egy fél liter vízben megfőzünk 20 g kakukkfüvet (Thymus).
      Ami a gyümölcsöket illeti, ezek közül nagyon sokfélét használunk a kozmetikában, főként a zsírós arcbőr ápolására, mert ezek összehúzó és élénkítő hatásúak. Nyár elején egy földieper vagy szamóca, később egy kajszibarack, egy jól megérett szilva vagy őszibarack kettéhasítva, az előzőleg megtisztított arcbőrön átsimítva egész nyáron át egyszerű és kényelmes kezelést biztosít, ami feltétlenül hozzájárul a zsírós, szőrtüszőgyulladásra hajlamos arcbőr javításához.
      Bár arcunkat a gyümölcs húsával töröljük át, azért használat előtt a gyümölcsöt jól meg kell mosni. A héjon levő szennyeződések ugyanis könnyen rákerülhetnek és elkenődhetnek az arcon a lével együtt, ami azután ingerelheti a bőrt, sőt – ha pattanás vagy nyitott pórus van az arcon – meg is fertőzheti. Vigyázzunk arra is, hogy a gyümölcslé ne jusson a fülünkbe, mert nehéz onnan eltávolítani.

______________________________
Forrás:
A zöldség, a gyümölcs...és a szépség
Kaleidoszkóp, Bukarest, 1968

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése