2010. április 16., péntek

Vigyázat a vonalakra!

      Túl kövér, asszonyom? Szeretne arányos és karcsú lenni? Készítsen forrázatot gyermekláncfű (Taraxacum) levélből. Igyon mindennap ebből egy pohárral. Háromnaponként mérje meg magát. Ha 10 nap múlva nincs megelégedve az eredménnyel, növelje a napi adagot. Vigyázat azonban - ne erőszakoljuk a túl gyors súlycsökkenést, mert abból sem egészségünknek, sem szépségünknek nem lesz haszna. Arra törekedjünk, hogy fokozatosan és rendszeresen fogyjunk, amíg 1-2 kg-mal kevesebb lesz a súlyunk az elérni kívántnál. Ha azután ezeket a kilókat visszanyerjük mindennapos tornázással, bőrünk bársonyos és finom marad.
      Túl sovány, asszonyom? Fel akar szedni néhány kilót, amitől vonalai kikerekednek, és bőre üdébbet mutat? Használjon ezerjófű vagy földepe (Centaurium) forrázatot, amely kitűnő étvágygerjesztő. Ennek a közismert növénynek a kiváló tulajdonságai már a római korban hírnevet szereztek neki s akkor a gyomorbajok kezelésére használták.

      Alább egy olyan teljes étrendet közlünk, amelyet 15 napig fogyasztva, 2 kg-os fogyást érhetünk el.
      Reggel: felkelés után igyunk egy pohár hideg vagy meleg vizet, amibe belecsavartuk egy citrom levét. Csak azután igyuk meg kávénkat vagy teánkat.
      Ebédre: sovány sült vagy egy kemény főtt tojás és kevés olajjal és sok citromlével készült saláta.
Délután 5-kor egy pohár paradicsomlé vagy muroklé.
      Este: sült hal, marhahús vagy szárnyas hús szósz nélkül, zöldség főzelékkel, amihez citromlevet adunk.
Lefekvés előtt: célszerű egy csésze forró teát inni, amihez egy fél citrom levét adjuk.
      Általában csak étkezések között igyunk, s ne vonjuk meg magunktól teljesen a sót. Ha eleinte nehezebben viseljük ezt a diétát, együnk délután egy kis darab sovány sajtot.
      Ha elhatároztuk magunkat erre az étrendre, ne tegyünk engedményeket s ne tekintsük magunkat áldozatnak. Senki sem kényszerített erre a csekély önmegtartóztatásra. Mindig jusson eszünkbe, hogy saját akaratunkból járunk el így.

      Ha elértük a kívánt testsúlyt, egy létfenntartó étrendet ajánlunk, amely hozzásegíthet -, ha betartjuk, testsúlyunk állandó szinten tartásához.
      Reggel: kezdjük a napot egy naranccsal vagy grapefruittal vagy - télen - egy almával, nyáron 2-3 őszibarackkal; ezután tetszés szerint fogyasszunk egy szelet sonkát vagy főtt húst, egy darab csirkehúst vagy egy tojást, egyetlen szelet kenyérrel, esetleg kevés vajjal. Italként fogyasszunk egy pohár paradicsom- vagy gyümölcslevet.
      Ebéd: sült, az évszaktól függően valamilyen nyers salátával. Hogy télen se kelljen lemondani a nyers salátákról, ajánljuk a murok-reszelékből készült salátát. A sült váltakozhat egyes napokon sült vagy főtt hallal, egy csésze tyúklevessel; a saláta helyettesíthető főtt zöldséggel, de amit a vitamintartalom megőrzésével kapcsolatosan elmondottak szerint főztek meg; erre reá lehet önteni egyenesen a tányérba egy kevés olajat vagy vajat.
      Vacsorára: ha délben más hús volt, akkor este hal, és fordítva: ha napközben már ettünk halat, akkor este valamilyen sültet fogyasztunk. Mind a hal, mind a másféle hús helyettesíthető egy tojással. Vigyázzunk azonban, hogy a tojásból hetenként hatnál többet ne együnk, mert különben túlságosan igénybe vesszük a májat, ami azután a szépség-diétának a legfőbb akadálya lehet. Bármelyik változatot válasszuk is, ne hiányozzon a kevés citromlével és kevés olajjal leöntött saláta, illetve a zöldség.
      Italt az étkezések közötti időben fogyasszunk, este akár egy pohár vörös bort is megengedhetünk magunknak.
      A közelmúltban, Csehszlovákiában végzett kísérletek szerint meg lehet tartani az állandó súlyt napi többszöri étkezéssel is. Ez korántsem jelenti a napi élelmiszer mennyiség növelését, hanem csupán a szokásos mennyiségnek napi 5 vagy 7 étkezésre való felosztását. Akinek módjában áll naponta ennyiszer étkezni, kipróbálhatja ezt a módszert is.

______________________________
Forrás:
A zöldség, a gyümölcs...és a szépség
Kaleidoszkóp, Bukarest, 1968

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése