2010. április 20., kedd

Ügyes kozmetikusnőre van szüksége, Asszonyom? Ön az!

      A gyümölcsnek és zöldségnek - közismert tápértéke mellett - széleskörű kozmetikai alkalmazási lehetősége is van, amit sajnos sokan nem vesznek tudomásul. Az ezekkel végzett kezelésnek nagy előnye, hogy otthon is elvégezheti minden nő, ami nagy idő és pénzmegtakarítással jár. E ,,házi kozmetikának” hatásos alkalmazásához, melyben a gyümölcsnek és a zöldségnek fontos szerep jut, mindenekelőtt ismerni kell mindezeknek sajátos tulajdonságait, hogy a szükségleteinknek legmegfelelőbbeket alkalmazhassuk.
      Mielőtt a kezeléshez hozzákezdenénk, tudnunk kell, hogy általános szabály a következő: kozmetikai kezelésre csak friss, jól beérett gyümölcsöt és zöldséget szabad használni, s hogy bármilyen kozmetikai eljárás alkalmazása előtt a bőrt jól meg kell tisztítani.
      E kezelés egyik legegyszerűbb módja a nyers gyümölcsnek közvetlen az arcra helyezése.
      Hogyan járunk el?
      A megfelelő módot a rendelkezésre álló időtől és termékektől függően választjuk meg. A legkedvezőbb hatás a kozmetikai arcpakolásokkal (maszkokkal) érhető el. Az arcpakolás előnye abban áll, hogy ily módon a hatóanyagokban gazdag nyerstermékek hosszabb ideig tarthatók az arcbőr felületén, s a felhám mélységébe is hatnak. Aki siet, az egyszerűen végigtörölheti az arcát egy szelet paradicsommal vagy uborkával, egy kajszibarack vagy őszibarack húsával, vagy akár egy földieperrel, arcbőrének jellegzetességétől és - természetesen - az évszaktól függően.
      Amint láttuk, az A-vitamint a bőr vitaminjának tekinthetjük. Ezek szerint azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyekben megtalálható ez a vitamin, eredményesen alkalmazhatjuk közvetlenül a bőrre helyezve is. Ezek közül különös figyelmet érdemel a sárgarépa (murok), mert ez egyszerre vitaminozza is, bársonyosítja is a bőrt.
      Hasonlóképpen jegyezzük meg - kezdésnek – az uborkát, mert ez kiváló hidratálója a bőrnek, s különböző eljárások alakjában bármilyen jellegű bőr ápolására felhasználható; az őszibarackot és a paradicsomot az izzadásra hajlamos bőr ápolására használhatjuk, és így tovább.
      A növényvilág áldásos hatása nyilván nem korlátozódik csak a zöldségekre és gyümölcsökre. Amint meglátjuk, számos növény áll rendelkezésünkre a szépség megóvására. Egyeseknek virágai vagy levelei, másoknál az egész növény felhasználható erre a célra.
      Tehát a természet kimeríthetetlen tartalékai között - ha rejtve is, - a szépségápoláshoz szükséges valamennyi terméket megtaláljuk. Csak hozzáértő kézre van szükség, amely leszedje őket és a szépség szolgálatába állítsa.

Tudja-e, hogy mi a ...

...Forrázat? Olyan kivonatolt oldat, amit a növény forrázásával nyerünk. A következőképpen járunk el: azokat a leveleket vagy füveket, amelyekből a forrázatot akarjuk készíteni, üres edénybe tesszük. Külön edényben vizet forralunk. Amint a víz forrni kezd, ráöntjük a növényre, az edényt fedővel lefedjük, és 10-15 percig állni hagyjuk. A forrázatot - miután gondosan leszűrtük - az előírásoknak megfelelően használjuk fel.
...Főzet? Olyan vizes oldat, amit a növénynek 30 percig vízben történő főzésével nyerünk. Miután kihűlt, leszűrjük.
...Kiáztatás? Olyan művelet, amelynek során a növényt valamilyen folyadékba helyezik, s ez hosszabb idő alatt – 24-től 48 óráig terjedően – kioldja az oldható részeket, majd az így nyert macerátumot átszűrjük.

______________________________
Forrás:
A zöldség, a gyümölcs...és a szépség
Kaleidoszkóp, Bukarest, 1968

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése