2010. május 11., kedd

Száraz arcbőr

      A száraz arcbőr érzékeny, könnyen irritálódik és idő előtti ráncosodásra hajlamos. A bőrt szárazzá teheti a zsírhiány, de a vízhiány is, mindkét esetben annak következményeként, hogy a faggyúmirigyek és az izzadságmirigyek hibásan működnek. Az ilyen bőr kezelésének célja, hogy vízzel telítse, vagy hogy táplálja a felhámot, hogy pótolja a zsírréteg hiányát, amely normális esetben a bőrt védi a légköri tényezők - szél, eső, nap - hátrányos hatásától. Megállapítható tehát, hogy - az esetek többségében - a puhító hatású növényekből álló receptjeink összetételében zsírok és hidratáló anyagok is vannak.
      A száraz arcbőr tisztítására szolgáló víz minőségére nagy figyelmet kell fordítani. Legmegfelelőbb az ásványi sótól mentes esővíz, mert ez mindennemű bőrre, s így a száraz bőrre még inkább ártalmatlan. Egy érzékenyebb bőrnek csak hasznára válhat, ha olyan esővízzel mossuk, amelybe poharanként 2 kanál friss tejet kevertünk. Ha a bőr elvesztette víztartalmát, célszerű olyan oldattal lemosni, amit 50 g mályvagyökérnek 1 liter esővízben történő kiáztatása után nyerünk. E két nap alatt, amíg a kiáztatási folyamat tart, lemosásra használhatunk főzetet: 1/2 liter esővízben 50 g mályvagyökeret megfőzünk.
      A száraz arcbőr ápolásában is fontos szerep jut az uborkalének, amelynek az a tulajdonsága, hogy vízzel telíti és bársonyossá teszi a bőrt. Ha az arcbőr nagyon száraz, hámlásra hajlamos, uborkalével kezeljük - kb. egy 250 g-os pohárnyival, amibe egy kanál olajat töltöttünk. Kenjük be arcunkat ezzel a keverékkel, hagyjuk kb. egy fél óráig hatni, utána mossuk le jól langyos székfűvirág forrázattal.
      Az arcbőr hidratálására használhatunk uborkatejet is, amit a lehető legkönnyebben elkészíthetünk: 6-7 szelet friss uborkát lehámozunk és kiáztatunk egy nagy pohár tehéntejben. Arcbőrünket naponta letöröljük ezzel a tejjel. Miután megszáradt, rózsavízzel távolítjuk el.
      Egy másik recept, amelyet uborkalével készítünk: 500 g levet összekeverünk 100 g szesszel és 2,5 g citromsavval, majd beleöntünk 3-4 kanál mézet, és jól összekeverjük.
      A száraz bőrnek hetenként egyszer gőzfürdőre van szüksége. Főzzünk meg 5 fügét egy liter tejben. Húzzuk félre vagy tartsuk lassú tűzön az edényt, és arcunkat gőzöljük a felszálló gőzzel. A gőz bársonyossá teszi az arcbőrt s ugyanakkor meglágyítja a hangot.
      Hasonló eredményt érünk el a mákvirág használatával. Készítsünk egy marék mákvirágsziromból forrázatot egy pohár vízzel, s ezzel reggel és este mossuk le az arcunkat. Ez a viráglé megelőzi a ráncosodást is.
      A száraz arcbőr élénkítésére alkalmas módszer a rózsaszirmok használata. Lassú tűzön forrásban tartott vizet tartalmazó edény fölé tegyünk egy szűrőt, amelyre több egymás fölötti rétegben rózsaszirmokat helyezünk. Egy kartontölcsérrel irányítsuk arcunkra a keletkező gőzt. A zsíros rétegeken áthatoló gőzök magukkal ragadják a virágokban lévő illóolajokat, s azok táplálják és hidratálják egyidejűleg a felhámot.
Ha valakinek a bőre nem eléggé rugalmas, a széltől vagy napsugártól érdessé vált, mossa le disznóparéj (Amaranthus) forrázattal. Töltsünk fél liter forrásban lévő vizet egy marék kiválogatott és előzőleg megmosott disznóparéjra. Fedjük be az edényt, és hagyjuk félrehúzva egy félóráig. Szűrjük át a forrázatot, s miután lehűlt, mosakodjunk meg vele.
      A mályvafőzettel végzett borogatás felfrissíti és hidratálja a petyhüdt arcbőrt.
      A citromlénél kevésbé összehúzó hatású narancslé kitűnő eredménnyel felhasználható a kiszáradt arcbőr kezelésére. Miután a narancslé megszáradt az arcon, rózsavízzel kell lemosni.
      Kiváló hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik a sárgadinnye húsa is. Ahányszor csak módunkban áll, töröljük le arcunkat egy darabka sárgadinnyehússal.

_____________________________
Forrás:
A zöldség, a gyümölcs...és a szépség
Kaleidoszkóp, Bukarest, 1968

1 megjegyzés: