2010. április 16., péntek

A bőr az egészség tükre

      Az emberi szervezet bonyolult laboratóriumában folytonosan zajlanak azok a vegyi folyamatok és láthatatlan cserebomlások, amelyeknek következményei azonban nagyon is jól felismerhetők a külsőn. Ha pedig a dolgok így állanak, akkor bármilyen egészségügyi és szépülési kúrának a méregtelenítéssel - dezintoxikációval - kell kezdődnie. A ,,ma hopp, holnap kopp” mondás szerinti szertelen táplálkozás, a túlzott gyógyszerfogyasztás, a fáradtság, az idegfeszültség, mindmegannyi méregforrás. A szervezetből való kiküszöbölésüket elősegíthetjük és meggyorsíthatjuk okosan beosztott pihenéssel, ésszerű légzési rendszerrel, tisztító gyógyteákkal, valamint ésszerű táplálkozással. Mindenekelőtt jegyezzük jól meg, hogy a bőr állapota és a táplálkozás között szoros összefüggés van. A hazai konyha pedig, amennyire ízletes, éppen annyira tartalmas is, az ínyencnek állandó kísértés, aminek gyakorta siralmas következményei vannak a bőrre és a „vonalakra” nézve. Ezért a jó háziasszonynak vigyáznia kell arra, hogy a különböző élelmiszercsoportok: tej és tejtermékek, hús, tojás, zöldség, cukor vagy lisztfélék, zsiradékok között meglegyen a kellő egyensúly, amit egyrészt a szervezet szükségletei diktálnak, másrészt az egyes élelmiszerek tápértéke. Ennek az egyensúlynak a mellőzése nagyon gyakran elhízáshoz vezet, mely egy csomó nemkívánatos, káros következményt is maga után von.
      Álljunk meg egy kicsit a kert termékeinél, amelyek az egész szervezetre általában, a szépségre pedig különösképpen olyan áldásos hatással vannak.
      Közismert, hogy a nyers zöldség és a gyümölcs a legfontosabb, legjelentősebb vitaminforrás, és hogy az állati termékek mellett közülük kerülnek ki az ásványi sók legfontosabb szállítói.
      Bár közvetlenül nem táplálják a szervezetet, és energiát sem termelnek, a vitaminok nélkülözhetetlenek az anyagcsere folyamatok zavartalan lebonyolításához; hiányuk vagy elégtelen voltuk súlyos zavarokhoz vezethet. Egyes vitaminoknak döntő szerepük van az áthasonítási folyamatokban, mások a munkaképesség növelésében és a fáradtsággal szembeni ellenállásban játszanak szerepet, de valamennyire egyaránt áll, hogy a szervezetet a fertőző betegségekkel és egyes méreganyagokkal szembeni harcában támogatják.
      Minden vitaminnak megvannak a saját tulajdonságai, amiért bizonyos esetekben javallott. Például jó tudni, hogy az A-vitamin nélkülözhetetlen a bőr és a szem normális működéséhez. Ezek szerint nincsen egészséges - tehát szép - bőr A-vitamin nélkül. Ha tudni akarjuk, hogy milyen zöldségekben és gyümölcsökben található, tartsuk észben a sárga, a piros és a zöld színt.
      Minden ilyen színű zöldség és gyümölcs: kajszibarack, őszibarack, spenót, sárgarépa, petrezselyem, zöldpaprika, paradicsompaprika, paradicsom stb. amellett, hogy tetszetősebbé teszi az étkezéshez felterített asztalt és étvágygerjesztő, egyben A-vitamint is tartalmaz. Egy fontos apróság; az A-vitamin nem megy tönkre főzés közben. Tehát minden tavaszi leves, a murok- vagy spenótpüré, a csalánfőzelék és a többi, egyaránt fontos A-vitamin források.
      A C-vitamin valóságos testőre az egészségnek, mert azok közé a vitaminok közé tartozik, amelyek növelik a szervezet ellenálló képességét a fertőző betegségekkel szemben. C-vitaminban gazdagok egyes gyümölcsök - csipkebogyó, ribiszke, narancs, citrom, mandarin, földieper -, valamint a petrezselyem zöldje, a fejes saláta és a spenót. Az A-vitamintól eltérően, a C-vitamint - nagyrészben vagy teljes egészében - könnyen elbontja a tartosítás és a forralás. A szervezet C-vitamin szükségletének fedezésére télen és kora tavasszal a zöldségek megjelenéséig, nagyon gondosan kell tartósítani a zöldségféléket és a gyümölcsöket. Vigyázni kell tehát, hogy a nyers termékeket télen hűvös raktárban vagy pincében tároljuk. Ha a hőmérséklet nem haladja meg az 5 C fokot, az eredeti vitatmin tartalomnak 30-50%-a megmenthető. Kitűnő C-vitamin források a savanyúságok, éppúgy, mint a kifagyasztás után azonnal elfogyasztott gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök. Az ételek elkészítésekor vigyázzunk, hogy a zöldségeket mindjárt főni tegyük, mihelyt megtakarítottuk, s fedett edényben főzzük őket. Ne melegítsük fel az ételt s ne is tartsuk „melegen” a kályha szélén. Így kevesebb C-vitamin (aszkorbinsav) vész el.
      A B-vitamincsoport - amelynek rendkívül fontos szerepe van a vörös vérsejtek képzésében -, az E-vitaminnal együtt főként a gabona magvakban és az úgynevezett szárazfőzelékekben: paszulyban, borsóban, lóbabban, lencsében található meg. Ugyancsak sok B-vitamint tartalmaznak a szárított gyümölcsök és a sörélesztő. Még ezekből a szűkszavú, rövid példákból is világos, hogy milyen téves az a felfogás, mely szerint a vitaminok az egészség fenntartásának ,,járulékos” tényezői volnának; a valóság az, hogy a vitaminok a szervezet zavartalan működésének elengedhetetlen elemei.
      A zöldségekben és gyümölcsökben azonban bőségesen találunk ásványi anyagokat is, főként a következő elemekből állókat: kálium, kalcium, magnézium, vas és mások. A sok ásványi sót tartalmazó élelmiszer nyersanyagok közé sorolhatjuk a fejes salátát, a sóskát, a káposztát, a karfiolt, a zöldborsót, a zöldpaszulyt, a lóbabot, a citromot, narancsot, mandarint és más citrusféléket. A vitamin-rekorder spenót (paraj) ásványi anyagokat is bőven tartalmaz. Ezekből az elemekből azonban legtöbbet a téli retek tartalmaz, ami cseppet sem elhanyagolható tény a hideg évszakban. Ezek mellett télen a szervezet ásványi szükségleteit fedezheti a dió, mogyoró, gesztenye, olajbogyó.
      Noha hangsúlyoztuk a gyümölcsök és zöldségek értékes tulajdonságait, mégsem ajánlatos kizárólag vegetáriánus étrendre szorítkozni. Mivel kalóriaértékük alacsony, a zöldségek és gyümölcsök csakis tojással, hússal, zsiradékkal kiegészítve fedezhetik a szervezet energia szükségletét. De éppen mert kalóriaértékük csekély, sokat lehet belőlük fogyasztani, s így jól lehet velük lakni, anélkül, hogy a túltáplálkozást kockáztatnók.

______________________________
Forrás:
A zöldség, a gyümölcs...és a szépség
Kaleidoszkóp, Bukarest, 1968

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése