2010. december 10., péntek

A haj

      Azt mondják, hogy a haj képezi a nőiesség legszuggesztívebb jelképét. A dús, selymes-fényes haj emeli a nő varázsát. A jó frizura kihangsúlyozza az arc legsikerültebb vonásait, s elrejti ugyanakkor a kisebb tökéletlenségeket.
      Azonban ahhoz, hogy valóban értékes ékességünk legyen, a hajat idejében, megfelelően gondozni kell, fiziológiai sajátosságaitól függően. Erre vonatkozóan részletes tanácsot ad minden kozmetikával foglalkozó könyvecske. Mi most az alábbiakban a hajnak csak azzal a tulajdonságával fogunk foglalkozni, mely a nőket már évezredek óta foglalkoztatja: a színével. Az ókori Görögország lányai olivaolajba sokáig áztatott zölddió héjával sötétítették a haj árnyalatát. Ugyanerre a célra a régi Róma elegáns divathölgyei birsalmahús és erős ecet keverékét használták. Másfél évezreddel később Velencében, ahol a Tizian-szőke keltett feltűnést, a kacér hölgyek világosították a haj színárnyalatát. Előbb mézzel és kénnel kezelték, utána a hajfonatot a nap sugarainak tették ki.
      Ma már természetesen nagy választékban áll rendelkezésünkre hajfesték, amivel minden kívánt árnyalatot el lehet érni. De ezek a vegyi anyagok sűrűn és hosszabb ideig használva károsak, ezért javasolunk néhány ártalmatlan eljárást erre a célra.
      Elsőnek egy klasszikus eljárás: 700 g székfűvirágot 1 liter vízben addig főzünk, míg a folyadék felére csökken. Ha egymás után 8 napig ilyen főzettel mossuk meg hajunkat, aranyszőke csillogást kap.
      Ugyanilyen eredményt lehet elérni száraz hagyma héjával is.
     Erősebb bronzos-vöröses fényű árnyalatot ad a hennafű (Lawsonia). A növényt minél apróbbra törjük, kevés melegített vízzel elkeverjük, és a nyert pasztát, amíg még meleg, rákenjük a hajra. Ez az eljárás nemcsak hogy nem káros, de erősíti a hajszál gyökereit.
      Aki nagyon világos szőke hajszínt akar elérni, az használjon sáfrányt. Az eljárás nagyon egyszerű, de annál hatásosabb. 100 g sáfrányt tegyünk 0,5 liter hideg vízbe. Hagyjuk 24 órát ázni, majd többször is tamponáljuk be bőségesen a hajat ezzel a folyadékkal. Ennek az eljárásnak egyetlen hátránya, hogy a színárnyalat nem nagyon tartós. De ez a hátrány is kiküszöbölhető, ha a javasolt kezelést minden héten megismételjük.
      Ha ellenben a hajnak sötétebb árnyalatot kívánunk adni, használjunk zölddió héjából készült főzetet. Az öblögető vízhez adva, ez a főzet fokozza a gesztenyeszínű haj fényét. Ha sötétebb barna árnyalatot akarunk, a főzetet hígítás nélkül tegyük a hajra.
      Azonban ne határozzuk el magunkat hirtelen a hajszín megváltoztatására. A hajszínt mindig össze kell hangolni az arcbőr színével. Ezért inkább részesítsük előnyben a haj eredeti színét - és mint variáció ugyanarra a témára -, csak az árnyalatait cserélgessük. A felsorolt eljárások közül valamennyi megfelel erre a célra.
      A hajhullás megakadályozására használható a hagyma. Íme, hogyan: 3 közepes nagyságú hagymát szétbontunk, üvegbe helyezünk és kb. 1 liter rumot töltünk rá. Légmentesen lezárjuk, és egy napon és éjszakán át hagyjuk a hagymát ázni. Ezután a hagymát kiszedjük, és a nyert folyadékkal kétnaponként bedörzsöljük a fejbőrt.
      Száraz korpa ellen dörzsöljük be a fej bőrét - ismételt körkörös mozdulatokkal - a következő szerrel: 200 g rózsavíz, 200 g rum, 10 g ammóniák.
      Az olajjal kevert citromlé megakadályozza a fejbőr faggyúkiválasztását és részben a hajhullást is. A keveréket vattatamponnal visszük rá a fejbőrre, majd 10-15 percig erőteljes frekciót alkalmazunk a fej hajjal borított részén.

_____________________________
Forrás:
A zöldség, a gyümölcs...és a szépség
Kaleidoszkóp, Bukarest, 1968

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése