2010. május 13., csütörtök

Száraz bőrre ajánlott kozmetikai pakolások

      Murokpakolás. Egy murkot reszeljünk meg, kever]ük össze főtt tej kiskanálnyi fölével, és az így nyert keveréket kenjük fel az arcbőrre. Ezt a puhító tulajdonságú pakolást főként az érzékenyebb arcbőrűeknek ajánljuk.
      Uborkapakolás. Egy uborka húsát reszeljük le, keverjük el kevés étolajjal és talkummal, úgyhogy egy habos pép állományát vegye fel.
      Korpapakolás. Ha arcbőrünk könnyen irritálódik, kedvező, vérbőség mérséklő hatást érhetünk el olyan maszkkal, amit 15 g búzakorpából, 10 g kaolinból, 5 g mézből és annyi vízből készítünk, amennyi egy sűrű pép előállításához szükséges.
      Borogatás - pakolás. Vegyünk egy akkora darab barchetet, amekkora arcunk és nyakunk együttes felülete. Vágjunk rajta nyílást a száj, az orr és a szem irányában. Készítsünk mályva- vagy székfűvirág főzetet, és amíg még meleg, mártsuk bele a fentiek szerint elkészített maszkot, majd helyezzük az arcunkra. Tartsuk ott 30 percig, utána pedig kenjük be arcunkat tápláló krémmel. Használat után öblögessük ki a maszkot, szárítsuk meg, és tartsuk egy nylonzacskóban. Ez esetben máskor is felhasználható.
      Földieper - vagy szamócapakolás. Ezekből a gyümölcsökből száraz arcbőr részére készíthetünk pakolást, mert tonifikáló hatásúak. Az összehúzó hatást közömbösíthetjük a gyümölcsnek főtt tej fölével vagy tejszínnel, tejföllel való keverésével.
      Kajszibarackos vagy őszibarackos pakolás. Ugyanúgy készül, mint az eperpakolás; természetesen a gyümölcsöt előbb meghámozzuk és kimagoljuk.
      Banánpakolás. Télen, amikor nem vagyunk bőviben a friss gyümölcsnek, a banánpakolás alkalmas lehet a petyhüdt arcbőrek. Egy banánt hámozzunk meg, nyomjuk össze a húsát, a azután keverjük össze kevés mézzel és adjunk hozzá kb. 10 csepp citromlevet.


_____________________________
Forrás:
A zöldség, a gyümölcs...és a szépség
Kaleidoszkóp, Bukarest, 1968

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése