2010. május 19., szerda

A ráncok megszüntetése

      Ha azonban az arcbőr már ráncos, akkor mindezek a tanácsok már elkéstek. A ráncok megszüntetéséhez olyan készítményekhez kell folyamodni, melyek aktívabb hatóanyagot tartalmaznak. Minél gyorsabban cselekszünk, amikor a ráncok még csak felszínesek, annál hatásosabbak lesznek az eredmények.
      Íme, egy arcvíz recept a ráncok ellen: főzzünk fel jól egy liter esővízben 100 g árpát és 50 g árpakását. Szűrjük át és adjunk hozzá 2 g timsót (káliumalumínium-szulfátot).
      Egy másik recept ránc elleni arcvíz készítésére: 200 g rózsavíz, 50 g mandulatej, 4 g alumíniumszulfát. Minthogy ebbe a receptbe mandulatejre is szükség van, megadjuk annak előállítási módját is, mert kis ügyességgel magunk is elkészíthetjük: 25 g édes hámozott mandula, 50-50 g cet-faggyú (cetaceum), viasz és finom mosdószappan megreszelve, 150 g árpavíz, 50 g narancsvíz, 700 g desztillált viz, 50 g 90 fokos alkohol és 1 g rózsaolaj vagy levendulaolaj. Gőzfürdőn felolvasztjuk a viaszt, a faggyút és a szappant (egy olyan edényben, melyet fövő vizet tartalmazó másik edénybe helyeztünk). A mandulát darabokra törjük, felét összekeverjük az előbbiekkel, míg egynemű pasztát kapunk. Ezután a mandula másik felét is erőteljesen belekavarjuk. Cseppenként, folytonos keverés közben hozzáadjuk az alkoholt és a vizet, majd a keveréket átszűrjük.
      A mandulatej kiváló arctejet képez kényesebb arcbőr esetén.
      Ugyancsak ráncok ellen használható a következő arctej is: 150 g rózsavíz, 15 g hámozott mandula és 1 g alumíniumszulfát.
      Más készítmény a ráncok ellen, amely, kissé kényelmetlen ugyan, de rendkívül hatásos: jól összekeverünk 20 g burgonyakeményítőt, 50 g rizskeményítőt, 10 g íriszport és 1 g citromolajat. Ezt a keveréket finom vászonzsákba tesszük. Használat előtt a zsákocskát fövő vízbe mártjuk és borogatást készítünk, amit az arcunkra teszünk. Addig tartjuk ott, amíg időnk megengedi.
      Miután a borogatást leszedjük, töröljük le arcunkat gézbe csavart kis jégdarabbal.


_____________________________
Forrás:
A zöldség, a gyümölcs...és a szépség
Kaleidoszkóp, Bukarest, 1968

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése