2010. július 29., csütörtök

Száj és a fogak

Az ember olyan állat, mely fogaival ássa meg a sírját.
(SENECA)
      Ez a gondolat, mely az emberi falánkságot és annak az egészségre való káros hatását tükrözi, arra késztet, hogy kissé elmélkedjünk azon, milyen óriási tevékenységet fejtenek ki a fogak, nap-nap után megrágva azt a több vagonnyi eledelt, amit az ember egy életen át elfogyaszt.
      Segítsük tehát a fogakat, hogy eleget tehessenek feladatuknak: tartsuk tisztán és egészségesen, minden étkezés után mossuk meg fogkefével és öblögessük ki mentafőzettel; minden 6 hónapban ellenőriztessük fogorvossal, és szükség esetén kezeljük őket, hogy a foghús erősödjék, öblítsük szánkat olyan vízzel, melybe pár csepp citromlevet csepegtettünk.
      Ha vérzik a foghús, fogmosáskor használjunk tárnics (Gentiana) főzetet, melybe néhány csepp kölnivizet adtunk. Erre a célra használható még a citrom is. Kis ecsetet mártunk citromlébe, és ecseteljük vele a foghúst, vigyázva, hogy ne érintsük a fogakat.
      Sok gyakorló fogorvos megállapította, hogy a narancs, mandarin vagy grapefruit egy pohárnyi leve láthatóan elősegíti az ínygyulladás gyógyulását, pedig ezt a betegséget összetett orvosi gyógykezelésnek kell alávetni.
      Fáj a foga? Azonnal vessen véget a fájdalomnak, különben nyomot hagy, mert elmélyülnek a ráncok az arcon.
      Ha ki nem kezelt fogszú kiránduláson, a hegyekben vagy egy távoli faluban okoz hirtelen erős fájdalmat, és sem gyógyszer, sem orvos nincsen a közelben, a következő gyógymódhoz folyamodunk:
      Kis darab petrezselymet a lehető legapróbbra összetörünk és hozzáadunk kevés sót. A keveréket kis galacsinná gyúrjuk, és a fájó fogra rakjuk, úgyhogy a szuvas részt eltömje, vagy pedig a fájó oldalon a fülbe dugjuk.

Öt varázsszer a száj illatosítására

      Egyéb kegyeik mellett, a növények ebben a tekintetben is szövetségeseink.
            • A fokhagyma kellemetlen szagát könnyen és gyorsan elűzzük, ha petrezselyem zöld levelét rágjuk.
           • Hogy „elvágjuk” az elfogyasztott hagyma után visszamaradó kellemetlen tartós szagot, igyunk közvetlenül utána egy csésze feketekávét.
            • A sör és szeszesital szaga eltűnik, ha néhány zöld dióbelet eszünk.
            • Kellemes szájszagot ad és tiszta leheletet, ha néhány percen át kis darab írisz- (nőszirom) gyökeret rágcsálunk.
            • A fahéj, a szegfűszeg vagy a narancshéj egyformán jó szolgálatot tesz erre a célra.

      Kellemesen illatos és hűsítő alkoholos szert nyerhetünk mentából. A frissen szedett mentalevelekre kb. 0,5 liter szeszt öntünk, üvegbe tesszük, és az üveget ledugaszolva 6-7 napig napon tartjuk. Ezután az alkoholt - mely közben zöldre színeződött és erős mentaszagot vett fel - átszűrjük egy másik üvegbe. Ezt a mentolos szeszt használhatjuk azután, mint lemosó szert vagy a száj illatosítására. Egy pohár vízbe elegendő néhány csepp belőle.

_____________________________
Forrás:
A zöldség, a gyümölcs...és a szépség
Kaleidoszkóp, Bukarest, 1968

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése