A finom és diszkrét virágeszenciák magukkal hozzák a szépség laboratóriumába a tavaszi illatok üdeségét, a kertek hűvösségét. Mi magunk is előállíthatjuk, egy mindenkinek rendelkezésére álló berendezéssel. Az orvosi műszereket árusító üzletből szerezzünk be három üvegedényt - olyant amivel a gyermekek vegyészeti kísérleteiket végzik - és két db 50-60 cm hosszú üvegcsövet. S lám, már fel is csaptunk vegyészinasnak. Készítsük el a berendezést. Gyenge gázlángnál felmelegítjük az egyik csövet - kb. 15 cm-re a bal szélétől -, úgyhogy az üveg hajlítható legyen. Elvesszük a csövet a lángtól, és néhány pillanat múlva, vigyázva behajlítjuk, úgy hogy a cső többi részével egyenes szöget alkosson. Ugyanígy járunk el a cső másik végével is, arra törekedve, hogy fordított U alakú csövet nyerjünk, melynek egyik oldala megközelítőleg 20 cm-rel hosszabb, mint a másik. A másik üvegcsövet szintén a meleg fölött tartva alakítjuk, ki, úgyhogy egy másik U alakú csövet nyerjünk, melynek azonban szárai már egyformák (15 cm-esek). Az első üvegbe vizet töltünk, a másodikba helyezzük a virágszirmokat, amiből az eszenciát akarjuk nyerni. A szirmokat előzetesen kő- vagy porcelánedényben összetörjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Az üvegedényeket kilyukasztott gumidugóval lezárjuk, úgyhogy az üvegcsövek a dugóba helyezve összekössék az edényeket.
Az első edényben felmelegítjük a vizet, amíg eléri a forrpontot. A keletkező gőz a csövön keresztül a második üvegedénybe kerül, mely szintén valamilyen hőforrás fölött áll. A gőz magával ragadja az illó olajokat és átszállítja az utolsó edénybe, melynek hideg falón lecsapódik. Ebben a harmadik edényben nem több, mint negyedóra alatt opálos emulzió gyűl fel, mely olajból és vízből áll.
Ilyen módon készíthetünk kivonatot rózsából, levendulából és rozmaringból.
Természetesen ilyen nagyon egyszerű és kisméretű berendezés esetén a kivonást többszőr meg kell ismételni.
_____________________________
Forrás:
A zöldség, a gyümölcs...és a szépség
Kaleidoszkóp, Bukarest, 1968
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése