- Íme, egy „klasszikus” eljárás: egy almát kevés tejben megfőzünk, amíg dzsemhez hasonló masszát kapunk. Ezt langyosan az arcra kenjük. 10-15 perc eltelte után, az időközben megszáradt masszát eltávolítjük és az arcot rózsavízzel leöblítjük
- Ősszel szőlőből készült arcpakolást is alkalmazhatunk. 15-20 húsos szőlőszemet összezúzunk úgy, hogy átszűrés után egy kanál mustot nyerjünk. Ezt keverjük össze kukoricából kivont keményítővel - élelmiszerüzletekben kapható ,,Zeamil” elnevezés alatt - míg vastag, tejfölszerű pasztát nyerünk. Ezt pár csepp citrom hozzáadása után kenjük fel arcunkra, és hagyjuk ott, amíg megszárad. Arcbőrünk visszanyeri üdeségét.
- Ugyanilyen sikerrel próbálkozhatunk még a következő eljárással: maréknyi megdarált vagy mozsárban összetört kapormagot fövő vízbe dobunk. Törölköző alatt néhány percig gőzöljük az arcot fölötte. A felszabaduló gőz előnyösen hat az arcbőrre, és eltünteti a fáradtság jeleit.
- Ha azt akarjuk, hogy tekintetünk ragyogjon, mossuk meg szemünket egy pohár rózsavízzel, amelyhez néhány csepp narancslevet csepegtettünk. Különben ismeretes, hogy az ibériai félszigeten és Európa földközi-tengeri vidéken ezt a módszert elterjedten alkalmazzák a szem csillogásának fokozására. Azonban minthogy a narancslé savas, ennek a „trükknek” rövid idő alatti gyakori ismétlése irritálhatja a szemet. Ezért azt ajánljuk, hogy csak különleges alkalmakkor éljünk vele.
_____________________________
Forrás:
A zöldség, a gyümölcs...és a szépség
Kaleidoszkóp, Bukarest, 1968
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése